ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας
«Δημόδοκος»

      Η Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ» ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 ως Δημοτική Χορωδία του τότε Δήμου Αχιλλείων. Από το 2011 είναι μέρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κέρκυρας. Φέρει την επωνυμία «Δημόδοκος», το όνομα δηλαδή του τυφλού αοιδού που αναφέρεται από τον  Όμηρο πως ζούσε στην αυλή του Αλκινόου, βασιλιά των Φαιάκων.
     Στόχος της ιδρύσεώς της η καλλιέργεια και διάδοση της τοπικής λαϊκής μουσικής και χορωδιακής παράδοσης.
     Είναι τετράφωνη και το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια, τραγούδια της έντεχνης ελληνικής μουσικής, εκκλησιαστικούς ύμνους καθώς και έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. 
     Η χορωδία έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις εντός και εκτός της  Κέρκυρας, καθώς επίσης και στο εξωτερικό (Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας). Έχει πάρει μέρος σε Χορωδιακές Συναντήσεις στην Θήβα, στην Αταλάντη, στην Αγριά Βόλου, στη Μίκρα Θεσσαλονίκης, στην Καρδίτσα, στο Ναύπλιο, στον Πύργο Ηλείας, στο Αγρίνιο, στην Χαλκιδική καθώς επίσης και σε χορωδιακές συναντήσεις στην Κέρκυρα.  Το Φεβρουάριο του 2013 εκπροσωπώντας τον Δήμο Κέρκυρας συμμετείχε σε σειρά εκδηλώσεων στο Βελιγράδι.
     Έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις όπως η συναυλία αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, η συναυλία αφιέρωμα στο Σμυρναίικο Τραγούδι σε συνεργασία με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, η συναυλία αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό, συναυλίες με τραγούδια από όλο τον κόσμο η συναυλία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση των Νίκου Γκάτσου και Οδυσσέα Ελύτη και η συναυλία αφιέωμα στο Ρεμπέτικο Τραγούδι.
     Συμμετέχει σε συναυλίες με φιλανθρωπικό σκοπό και πρόσφατα συνεργάστηκε με την Φιλαρμονική Γαστουρίου και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη για την στήριξη του  Συλλόγου «Φλόγα».
     Από τον Ιούνιο του 2007 λειτουργεί στη χορωδία τμήμα φωνητικής.
     Η χορωδία είναι μέλος της Στέγης Χορωδιών Ελλάδος.
     Την διεύθυνση της χορωδίας έχει από το 2003 η κα Δήμητρα Καλογεροπούλου.